søndag 15. mars 2015

Bokanbefaling - "Kalak" - Kim Leine

Kalak – Kim Leine

Jeg har lest boka «Kalak» av Kim Leine. Så vidt jeg kan huske er dette første boka jeg noensinne har lest som har sin handling fra Grønland, med unntak av romanen «Frøken Smillas fornemmelse for snø» hvor noe av handlingen var lagt til et fiktivt sted på Grønland. Kim Leine er norsk/dansk forfatter. Han er født og oppvokst i Seljord, men flyttet til Danmark som 17-åring. Han har bodd 15 år på Grønland og har vunnet Nordisk Råds litteraturpris.

«Kalak» utkom i 2007 og ble anbefalt meg av en grønlender. Selve ordet kalak er grønlandsk og betyr ifølge grønlandsk-dansk ordbok «en ægte grønlender». I dagligtale brukes imidlertid ordet med en ironisk dreining – din jævla grønlender, eller gris, forteller min grønlandske venn meg.

Boka er kalt en erindringsroman og skildrer Kims oppvekst i Jehovas vitner, og hvordan han som 15 åring rømmer til sin far i København. Faren forgriper seg seksuelt på Kim, et stygt misbruk som pågår over tid. Kim utdanner seg til sykepleier, gifter seg, får to barn og flytter til Grønland. Her blir han boende og han fyller livet med tilfeldig sex, fyll, vold og dop – og han blir etter hvert en «kalak».

Boka er dyster, og rå, men ufattelig godt skrevet. Jeg kjenner at jeg blir både skremt og fengslet samtidig av beskrivelsene av det moderne grønlandske samfunnet. Og så kjenner jeg på hvor utrolig lite kunnskap jeg faktisk har om Grønland, historien og om hvordan Danmark utøvde sin makt og om fordanskingen av Grønland.

Kim Leines bok setter spor, og det tok meg litt tid å skrive anbefalingen. Dette er ikke enkel tidtrøyte, for det gjør vondt å lese og det er en sterk historie. Anbefales likevel.

- Gøril-  Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar