onsdag 27. februar 2013

Katta er ute av sekken!

Nå er det sagt, liksom. Jeg er en ordnerd.
Ord alene, ord i setninger, ord i bøker. Helt topp, altså! ;-)

Og jeg digger Petter Schjervens nostalgiske ordbok. Her er mat for Mons - på alle måter. I boka "Nostalgisk ordbok" børster han støv av en del gamle, nokså ubrukte ord. Her er mange perler som tåler dagens lys og som vi absolutt bør ta i bruk i dagligspråket vårt.

Hør bare her:

"Bedrøvet /bedrø:vet/
Adj. -e, (av lty. "gjøre grumset", "formørke") sorgfull, skuffet, trist, lei seg. En av språkets juveler. Et vakkert, stolt og presist ord om en av livets grunnfølelser. Storslått og lavmælt i ett. Mektig natur, mollstemt musikk, høst. Et av disse ordene som ikke har noen fullverdig sidemann eller -kvinne, og altså ikke kan erstattes med et annet ord. Like fullt er vi i ferd med å skusle det bort med billige erstatninger som trist, lei seg og de engelske ord sorry og sad. Og med det forsvinner et ord av edleste sort, og språket er en nyanse fattigere. Og det verste av alt - etter denne språklige erosjonen vil ikke folk være bedrøvet lenger. Vi har skuslet bort følelsen som fulgte med ordet. Det gjør meg selvsagt bedrøvet. Dette er et av språkets fineste ord. "

Nostalgisk ordbok er en fantastisk bok! Dette er for meg en ordentlig "coffee table book". Den bør ligge lett tilgjengelig og tas frem med jevne mellomrom!

- Gøril -

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar